Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti nedir?

Dişlerin kendi aralarında, çene üzerindeki dizilişlerinde ve çenelerin birbirleri ile olan ilişkilerindeki çapraşıklık, düzensizlik ve gelişim yetersizlikleri ya da bozuklukları ve bu rahatsızlıkların tedavileri ile uğraşan diş hekimliği dalıdır.

Ortodontik Tedavi Nedir, Nasıl Yapılır?

Ortodontik tedavi, dişler üzerine yapıştırılan braketler ve braketlerin içinden geçen teller yardımıyla yapılan ve düzenli hekim kontrolü gerektiren bir tedavi şeklidir.

Ortodontik Bozukluklar ve Nedenleri Nelerdir?

Ortodonti; dişlerdeki çapraşıklıklar, dişlerin ağız içine sürme bozuklukları(gömülü dişler) ve çene bozukluklarıyla(üst çene geriliği, alt çenenin önde olması vb.) ilgilenir.

Bu sorunların altında genellikle genetik sebepler yer alır.

Ancak süt dişlerindeki büyük çürükler ve erken dönemde kaybedilen süt dişleri de çapraşıklığa ve gömülü diş problemine neden olabilir. Bu nedenle süt dişlerindeki problemler, daimi dişlerin sürmesi gerçekleşene kadar çözüme kavuşturulmalıdır.

Ağız solunumu ve parmak emme gibi alışkanlıklar ve uzun süreli emzik-biberon kullanımı sonucunda da çene bozuklukları görülebilmektedir. Bu alışkanlıkların da erken dönemde sonlandırılması, kalıcı diş ve çene bozukluklarına neden olmaması açısından önemlidir.

Ortodontik Tedaviye Ne Zaman Başlanmalıdır?

Ortodontik tedaviye başlama yaşı, mevcut problemlere göre değişiklik gösterir. Bu bakımdan ilk muayene önemlidir. Çocuklarda ilk ortodontik muayene 7-8 yaşlarında yapılmalıdır.

Görünmeyen Tellerle Ortodontik Tedavi Mümkün mü?

Bireylerin tedavi sürecinde günlük hayatlarındaki estetik konforu bozulmadan dil tarafından takılan teller (lingual ortodonti) ve şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi yapılmaktadır. Ancak ileri vakalarda bu tedavi yöntemi bazen uygulanamamaktadır.

Ortodontik tedavide yaş sınırlaması var mıdır?

Ortodontik tedavi için yaş sınırlaması yoktur. Ancak bazı ortopedik çene bozukluklarının erken dönemde tedavisi daha kolay olduğu için 7-8 yaşlarında ortodontik muayenesinin yapılması önemlidir.

Ortodontik tedavilerin süresi ne kadardır, randevular ne sıklıkla verilir?

Tedavi süreleri, hastanın başlangıçtaki durumuna ve planlanan tedaviye göre 8 ay ile 3 yıl arasında değişmektedir.

Randevular 45 gün arayla verilmektedir.

Hastaların tedavi süresince randevularına düzenli gelmeleri ve doktorun önerilerini düzgün şekilde uygulamaları tedavi süresini oldukça kısaltmaktadır.

Ortodontik tedavi sırasında beslenme güçlüğü ortaya çıkar mı, yiyecek ve içecek sınırlaması var mıdır?

Ortodontik tedavi esnasında dişler üzerine yapıştırılan braketlerin yerinden çıkmaması için sert besinler ve çürük riskini artıracağı için asitli içeceklerin tüketimi sınırlanmalıdır. Aynı zamanda sandviç tarzındaki besinlerin elle veya bıçakla küçük lokmalar haline getirilip, ısırılmadan yenilmesi gerekir.

Ortodontik tedavide dişlere yapıştırılan braketlerin ve kullanılan tellerin dişlere bir zararı var mıdır?

Tedavi sürecinde dişler üzerine yapıştırılan braketlerin ve tellerin dişler düzenli fırçalandığında herhangi bir zararı söz konusu değildir. Tedavi bitiminde ise braketler basit bir şekilde diş yüzeyinden uzaklaştırılır ve yapışkan artıkları dişlere herhangi bir zarar vermeden diş yüzeyinden temizlenir.

Ortodontik tedavide ağız-diş bakımı nasıl yapılmalıdır?

Ortodontik tedavide dişler üzerine yapıştırılan braketler nedeniyle dişlerin çürüğe ve diş eti problemlerine yatkınlığı artar. Bu sebeple düzenli ve doğru diş fırçalamanın yanı sıra, diş ipi ve ara yüz fırçalarının kullanımı da ağız bakımına dahil edilmelidir.

Ortognatik cerrahi nedir ve Cerrahi Ortodonti nasıl uygulanır?

Ortognatik cerrahi, alt ve üst çenelerin birbirleriyle olan ön arka ve yatay yöndeki ilişki bozukluklarının, cerrahi müdahale ile düzeltilmesidir. Ortodontik tedaviyle hedeflenen dişsel seviyedeki düzeltmeler yapıldıktan sonra, cerrahi yardımıyla alt ve üst çene planlanan konuma getirilir. Cerrahi sonrasında ise ortodontik tedavi bir süre daha devam eder.

Pekiştirme tedavisi nedir, ne kadar sürer?

Ortodontik tedavi sona erdikten sonra, dişlerin mevcut durumunu korumak için yapılan tedavilerdir. Süresi yapılan tedaviye ve hastanın başlangıçtaki durumuna bağlı olarak değişmektedir.

Solunum yolu hastalıkları ortodontik bozukluklara neden olur mu?

Üst solunum yollarındaki herhangi bir hastalık burundan soluk alıp vermeyi güçleştirebilir. Burundan soluk alıp verme düzgün şekilde gerçekleşmediğinde ise, ağız solunumuna bağlı erken dönemde dişlerde düzensizlikler ve üst çenede çene darlığı gibi sorunlar ortaya çıkabilir.  Bu durum üst ve alt çene gelişiminin bozulmasına ve ilerleyen dönemlerde dişsel düzensizliklerin yanında eklem problemlerine de neden olabileceğinden, erken dönemde tedavi edilmelidir.

Dudak-Damak yarıklarının tedavisinde Ortodontinin rolü nedir?

Dudak-damak yarığı olan hastalarda tedaviye doğumdan itibaren başlanmalıdır. Ortodonti bu dönemde yarık alanının küçültülmesini, dudak ve burnun şekillendirilmesini hedef alır. Doğumla başlayan ilk 3 aylık dönem bebeğin üst damağının, dudağının ve burnunun şekillendirilmesi için çok önemlidir. Şekillendirmenin yanı sıra bebeğin düzgün beslenebilmesi için de beslenme plağı yapılmaktadır.

İlerleyen dönemde ise 6-7 yaşlarında ortodontik muayene sonrasında dişlerdeki bozuklukların ve çene problemlerinin tedavisine başlanır.

Çene Eklemi(Temporomandibuler Eklem-TME) sorunlarında Ortodontik tedavi?

Çene ekleminde ortaya çıkan ve çiğneme kaslarını da tutan ağrı ve fonksiyon bozukluklarına, çene eklemi sorunları ya da TME(Temporo Mandibuler Eklem) bozuklukları denir.

Çiğneme ve açma güçlüğü, ağzı açıp kapatırken tıkırtı sesi ve ağrı hissi, çene kaslarında yorgunluk, baş, boyun ve kulak ağrısı, kapanış düzensizliği gibi belirtilerle kendini gösterir.

TME sorunları genel olarak ekleme gelen direkt travma, diş gıcırdatma, tek taraflı çiğneme, devamlı yüz üstü ya da tek tarafa yatma, dişlerin kapanış bozuklukları, kötü yapılmış dolgu veya protezler, osteoartrit, artroz, romatoid artrit ve lupus gibi sistemik eklem hastalıkları gibi birçok faktöre bağlı olarak gelişir.

Bir takım çene bozukluklarının varlığı da eklem sorunlarına öncülük edebilir.

Bu nedenle ortodontik muayene sonrasında temporomandibuler eklem sorunu olan hastalarda, öncelikle bu durumun çözümüne odaklanılmaktadır.

Ortodontik tedavilerin ücretleri ne kadardır?

Ortodonti geniş bir hasta grubunu(bebek, adolesan ve yetişkin) içinde barındırması ve kişiye özel tedavi planları gerektirmesi nedeniyle, tedavi ücretleri hastanın muayenesi sonrasında belirlenir.