Koruyucu Diş Hekimliği

Koruyucu Diş Hekimliği

Koruyucu diş hekimliği, çocuklarda dişlerin sağlıklı sürmesi, çenelerin sağlıklı gelişmesi, ağız ve diş sağlığı eğitimi, dişlerin çürümesinin ve dişeti hastalıklarının önlenmesi gibi hususlarda bir dizi işlemleri içeren, diş hekimliği alanıdır.

Ağız ve Diş Çene Hastalıkları Cerrahisi

Ağız ve Diş Çene Hastalıkları Cerrahisi
Dişlerin kökleri civarında meydana gelen apselere bağlı kitlelerin, çene kemiği içinde meydana gelen kist ve kist benzeri oluşumların, kemik içinde yapışık kalmış diş ve diş köklerinin, gömülü dişlerin ve yumuşak dokularda oluşan dişeti apselerinin cerrahi müdahale ile çıkarılmasını kapsayan diş hekimliği dalıdır.

Implant

Implant
İmplantoloji, doğuştan eksik olan veya eksilmiş dişlerin yerine, titanyumdan yapılmış vidaların çene kemiği içerisine yerleştirilmesi işlemi ile uğraşan diş hekimliği dalıdır. İmplantların yerleştirilmesi sırasında çene kemiğine cerrahi işlem uygulanır. İmplantalar sayesinde hastalara hem sabit diş(kuron-köprü protezi), hem de hareketli protez(total-parsiyel protez) yapılabilir.

Sabit ve Hareketli Protezler

Sabit ve Hareketli Protezler
Protetik diş tedavisi, hastaların fonksiyon, fonasyon(konuşma) ve estetik taleplerini karşılamak üzere uygulanan işlemeleri kapsayan diş hekimliği dalıdır. Bunun için diş eksikliğine bağlı olarak, sabit protezler(kuron-köprü) ve hareketli protezler(total-parsiyel) uygulanır. Sabit protezlerde,  metal destekli porselen çalışmalarının yanında, estetik üstünlükleri bakımından metalsiz porselen, lamine kuron ve zirkon destekli porselen kuron çalışmaları yapılır.

Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Hastalıkları
Periodontoloji dişlerin çene kemiklerine tutunmasını sağlayan periodontal dokularla(diş eti, kök yüzeyi, diş kökünü çevreleyen alveol kemiği, periodontal membran) ve bu dokuların hastalıkları ile, dişeti rahatsızlıkları ile ve tedavileri ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Diş eti ve dişi çevreleyen dokuların hastalıkları, diş kayıplarının en önemli sebeplerindendir.

Dolgu ve Kanal Tedavisi

Dolgu ve Kanal Tedavisi

Restoratif ve Endodontik tedavi, dişlerin çürüyen bölgelerinin temizlenip çeşitli dolgu materyalleri ile tedavi edilmesi ve kök kanallarında meydana gelen iltihabi rahatsızlıklar nedeni ile, kanal içindeki dokuların(pulpa) çıkartılarak, kanal tedavisi işlemlerinin uygulandığı diş hekimliği dalıdır.

Çene Eklemi Hastalıkları

Çene Eklemi Hastalıkları

Çenelerin her iki tarafında alt çeneyi üst çeneye bağlayan, lif, disk ve kemiklerden oluşan çene eklemi vardır. Temporo Mandibuler Eklem(TME) olarak adlandırılan bu eklem bölgesinde ortaya çıkan, ağrı, şiş, takırdı ve çene çıkması biçimindeki rahatsızlıklar, çene eklemi hastalıkları olarak adlandırılırlar. Çene eklemi hastalıkları diş hekimliği alanında değerlendirilir ve tedavi edilir.

Pedodonti (Çocuk Dişleri)

Pedodonti (Çocuk Dişleri)

Çocukların ağız, diş ve çene rahatsızlıklarının koruyucu ve tedavi edici yanı ile ilgilenen diş hekimliği dalıdır.

Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği

Dişlerin görüntüsü, dudak diş ilişkisi ve rengi ile ilgili problemleri düzeltmek amacı ile yapılan estetik çalışmalardır. Ağırlıklı olarak dişlerin metal destekli, zirkon destekli, lamine ve metalsiz porselen materyalleri ile kaplanması esasına dayanır.

Ağız Kokusu Tedavisi

Ağız Kokusu Tedavisi
Halitosis, ağızda meydana gelen, kişinin kendisini ve çevresini rahatsız eden, kötü kokulara verilen addır. Çoğu kez diş çürüğü ve diş eti hastalıklarından kaynaklanır. Ağızdaki rahatsızlıklardan kaynaklanan ağız kokusunun tedavisi, diş hekimliğinin konusudur. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları tedavi edilerek koku ortadan kaldırılabilir.

Ortodonti

Ortodonti
Dişlerin kendi aralarında, çenedeki dizilişlerinde ve çenelerin birbirleri ile olan ilişkilerindeki, çapraşıklık, düzensizlik ve gelişim yetersizlikleri ya da bozuklukları ile uğraşan, bunları düzelten diş hekimliği dalıdır.